Skip to main content

Het opvangplan en de respijtdagen

In een opvangplan staat welke dagen je kind naar de opvang komt. Komt je kind niet op een afgesproken dag? Dan moet je een respijtdag gebruiken.

Opvangplan

Wat is een opvangplan?

In een opvangplan staat welke dagen je kind naar de opvang komt. Bijvoorbeeld: maandag, dinsdag en donderdag. Een opvangplan ligt meestal vast voor langere tijd en het is niet altijd eenvoudig om dit op kort termijn te wijzigen. Extra dagen toevoegen aan je opvangplan bijvoorbeeld hangt af van de beschikbaarheid van vrije plaatsen in de opvang.

Wie maakt het opvangplan?

Je schrijft je kind in bij de opvang. De verantwoordelijke van de opvang maakt samen met jou een opvangplan. Sommige opvang wil dat je kind minstens halftijds of vaker naar de opvang komt. Wil je weten hoeveel dagen je kind moet gaan? Lees dan de infofiche van de opvang.

Respijtdagen

Wat is een respijtdag?

In de opvang met inkomenstarief betaal je de dagen die je hebt gereserveerd in je opvangplan. Je kind moet dus naar de opvang komen op alle dagen in het opvangplan. 

Bijvoorbeeld: in het plan staat dat je kind op maandag, dinsdag en donderdag naar de opvang gaat. Dan moet je kind elke maandag, dinsdag en donderdag gaan.

Komt je kind niet op een afgesproken dag? Dan moet je een respijtdag gebruiken. Een respijtdag is een afgesproken dag die je niet moet betalen als je kind niet naar de opvang komt. 

Hoeveel respijtdagen krijg je?

De opvang heeft veel vrijheid, zowel voor het toekennen van de respijtdagen als voor de redenen waarom ouders een respijtdag moeten gebruiken. In de infofiche vind je meer informatie over:

Tip! Ga je je kind inschrijven in een opvang?

Bij de opvang zonder inkomenstarief is het anders.

Je betaalt elke maand dezelfde prijs. Ook als je kind een paar dagen niet naar de opvang komt. Voor de dagen dat de opvang gesloten is moet je geen opvang betalen.

Heb je een vraag?

Bel ons op 02 788 31 73 van maandag tot vrijdag van 9.30u tot 12.30u.

Stuur een e-mail naar helpdesk@kinderopvanginbrussel.be

Stuur ons een bericht
via Whatsapp

Aanvraag starten