Skip to main content

Hoe verdeelt de opvang de plaatsen?

De opvang verdeelt zelf de plaatsen die ze hebben. Veel mensen vragen opvang maar niet iedereen vindt een plaats. De opvang houdt rekening met verschillende zaken als ze de plaatsen verdelen.

Wettelijke groepen met voorrang

Bij de opvang met inkomenstarief zijn er verschillende groepen die voorrang krijgen volgens de wet. 

Wie krijgt voorrang in de opvang?

Op de website van Kind en Gezin kan je meer lezen over de groepen die voorrang krijgen volgens de wet.

Spreek je genoeg Nederlands?
Dan kan je kind voorrang krijgen. Dit mag voor maximum 55% van de kinderen.

Waarom krijgen sommige mensen voorrang?
Goede opvang is voor alle kinderen belangrijk. Kinderen uit kwetsbare gezinnen komen weinig naar de opvang. De opvang kan een groot verschil maken voor deze kinderen.

Let op! Er zijn niet zo veel plaatsen in de opvang. Het is dus niet zeker dat je een plaats vindt voor je kind. Ook al heb je voorrang.

Groepen die de opvang zelf voorrang geeft

De opvang mag zelf ook kiezen wie voorrang krijgt. Bijvoorbeeld: 

Wil je weten aan welke groepen een opvang voorrang geeft? Klik dan op de infofiche van die opvang.

Let op! Er zijn niet zo veel plaatsen in de opvang. Het is dus niet zeker dat je een plaats vindt voor je kind. Ook al heb je voorrang.

Waar kijkt de opvang nog naar?

Bij de verdeling van de vrije plaatsen kijkt de opvang naar de groepen met voorrang. 

De opvang kijkt ook naar: 

Opvangplan
Soms kunnen meerdere kinderen één opvangplaats gebruiken. Die kinderen komen dan deeltijds naar de opvang. Soms komt er dus een deeltijdse plaats vrij. 

Gezinnen die een voltijdse plaats zoeken, kunnen een deeltijdse plaats niet gebruiken.

Startdatum
De opvang vult zo veel mogelijk vrije plaatsen in. Daarom geeft de opvang de vrije plaatsen aan gezinnen die kunnen starten wanneer de plaats vrij is.

Bijvoorbeeld: Een plaats is vrij vanaf september. Jij wil pas starten met de opvang vanaf december? Dan geeft de opvang de plaats niet aan jou.

Leeftijd van het kind
In de opvang zitten de kinderen in een groep. Meestal is dat een groep met kinderen van dezelfde leeftijd. Baby's en peuters zitten vaak in aparte groepen. Een baby kan dus geen plaats krijgen bij de peuters. 

Tip! Kan jij ook starten op een vroegere of latere datum? Kan jij ook starten in een ander opvangplan? Schrijf dit dan zeker in je aanvraag. Zo kan de opvang hier rekening mee houden. 

Hoe belangrijk is de datum van je aanvraag?

De opvang verdeelt de meeste plaatsen 7 maanden voor de startdatum. Doe je aanvraag dus liefst meer dan 7 maanden voor de start. Zo maak je het meeste kans op een plaats. 

Je kan ook een plaats krijgen voor een snellere start. Maar dan heb je minder kans op een plaats. Soms houdt de opvang wel plaatsen vrij voor dringende vragen. 

De opvang kijkt niet naar de precieze dag waarop je de aanvraag deed. Langer wachten op een plaats betekent niet dat je meer voorrang hebt. 

Wanneer krijg je antwoord van de opvang?

Zoek je opvang om te starten over 5 maanden of nog sneller? Dan ziet elke opvang op onze website je aanvraag. Je kan dus een voorstel krijgen van een opvang die je niet zelf koos.

Het aantal plaatsen is beperkt

Niet elk gezin dat opvang zoekt, vindt een plaats.

Wat kan je zelf doen? 

Heb je een vraag?

Bel ons op 02 788 31 73
op maandag, dinsdag en donderdag van 9.30u tot 12.30u

Stuur een e-mail naar helpdesk@kinderopvanginbrussel.be

Stuur ons een bericht
via Whatsapp

Aanvraag starten