Skip to main content

Personeelstekort dwingt kinderopvang tot maatregelen.

In de media kon je het al meermaals horen en lezen. De kinderopvang kampt met een aanzienlijk personeelstekort. Ook verschillende Brusselse Nederlandstalige opvanglocaties moeten maatregelen nemen om kwalitatieve opvang te kunnen garanderen. Lees hier over welke maatregelen dit kan gaan.

Om met het personeelstekort om te gaan kiezen organisatoren kinderopvang ervoor bepaalde maatregelen te treffen zodat er kwalitatieve kinderopvang kan gegarandeerd worden. 

We sommen hier een aantal mogelijke maatregelen op:

Een gevolg van het personeelstekort dat we opmerken, is dat organisatoren kinderopvang tijdelijk geen of minder nieuwe inschrijvingen doen. Er worden geen of minder plaatsen toegewezen in de toekomst omdat deze toekomst op het vlak van personeel te onzeker is. Wat de opvang wil vermijden is dat zij inschrijvingen moeten annuleren omdat er te weinig personeel is om alle kinderen op te vangen. 

Welke impact heeft dit nu op de gezinnen? 

De verantwoordelijken in de opvang beseffen dat deze maatregelen een grote impact hebben op het leven van gezinnen. Zij vinden het zeer moeilijk dat zij zulke ingrijpende maatregelen moeten treffen, maar doen dit enkel om te vermijden dat de kwaliteit van de geboden opvang zou dalen.

Organisatoren kinderopvang die verregaande maatregelen moeten treffen, zoals sluitingen, leveren een inspanning om voor getroffen gezinnen een oplossing te vinden. We zien bij grotere organisatoren dat kinderen soms in een ander kinderdagverblijf van dezelfde organisatie terecht kunnen. We zien ook dat kinderdagverblijven in de buurt, die niet behoren tot dezelfde organisatie, een inspanning leveren om kinderen op te vangen die door collega's niet langer opgevangen kunnen worden. Maar gezien het plaatstekort is er niet voor elk gezin een plekje elders te vinden en dus zijn er structurele oplossingen nodig.

Welke structurele oplossingen liggen er op tafel?

De Vlaamse Regering kondigde reeds aan dat zij jaarlijks 115 miljoen euro extra zullen uittrekken voor de sector kinderopvang. Deze middelen zullen gebruikt worden voor hervorming én uitbreiding van de kinderopvang. Dit is slechts een begin. Experts geven duidelijk aan dat dit lang niet voldoende zal zijn. Een verdubbeling van het totaal aantal middelen zal nodig zijn. 

Wil je meer lezen over het personeelstekort in de kinderopvang, klik dan hier.

Heb je een vraag?

Bel ons op 02 788 31 73 van maandag tot vrijdag van 9.30u tot 12.30u.

Stuur een e-mail naar helpdesk@kinderopvanginbrussel.be

Stuur ons een bericht
via Whatsapp

Aanvraag starten