Op deze pagina kan je de antwoorden vinden op vaak gestelde vragen. Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, contacteer dan de helpdesk via helpdesk@kinderopvanginbrussel.be of +32 (0)493 56 56 99.
Klik op "registreren". Ga naar "Registreer je de eerste keer?" en klik nog eens op "registreren". Vul je gegevens in. Je krijgt een wachtwoord via e-mail. Met je mailadres en dit wachtwoord kan je je opnieuw aanmelden op de website. Ga naar "registreren", onder "aanmelden" vul je je e-mailadres en je wachtwoord in. Klik dan op "aanmelden" en vervolledig je aanvraag. Na de registratie van je opvangvraag krijg je een bevestigingsmail. Om je aanvraag te starten klik je hier.
Je hebt een e-mailadres nodig om een opvangvraag te registreren. Heb je geen e-mailadres, contacteer dan een opvanginitiatief. Zij kunnen je helpen met je registratie. Je vindt de contactgegevens van een opvanginitiatief in jouw buurt onder opvangaanbod.
Heb je hulp nodig om je opvangaanvraag te registreren?
Contacteer dan één van de opvanginitiatieven. Je vindt hun contactgegevens onder opvangaanbod op de site.
Heb je een e-mailadres? Dan kan je ook naar de bibliotheek MUNTPUNT gaan.
De baliemedewerkers kunnen je daar ook helpen bij de registratie.
Muntpunt ligt op het Muntplein in het centrum van Brussel.
Bij technische problemen kan de helpdesk je telefonisch of via mail verder helpen.
Contacteer hen via helpdesk@kinderopvanginbrussel.be of +32 (0)493 56 56 99.
Controleer je postvak ongewenste e-mail of SPAM. Vind je de e-mail niet? Misschien schreef je je e-mailadres fout of is je e-mailadres sterk beveiligd (bedrijfsmail). Contacteer de helpdesk via helpdesk@kinderopvanginbrussel.be of +32 (0)493 56 56 99.
Check welke stap je niet invulde.
Klik op "registreren". Vul bij aanmelden je e-mailadres en je wachtwoord in.
Ben je getrouwd of woon je officieel samen?
Vul dan stap 2 in: "gegevens van de partner"
Vul daarna stap 3 in: "gegevens van het kind"
Tenslotte vul je stap 4 in: "start een aanvraag voor kinderopvang"
Misschien vulde je de gegevens van een (ouder) kind in waarvoor je geen opvang (meer) zoekt? Als je kinderen hebt toegevoegd aan je dossier, zonder er een opvangvraag aan toe te voegen, krijg je ook een e-mail dat je opvangvraag niet compleet is. Je hoeft dan verder niets te doen.
Ga onmiddellijk naar de pagina om je aan te melden. Is het niet duidelijk wat er niet compleet is, contacteer de helpdesk via helpdesk@kinderopvanginbrussel.be of +32 (0)493 56 56 99.
Controleer je postvak ongewenste e-mail of SPAM. Vind je de e-mail niet? Contacteer de helpdesk via helpdesk@kinderopvanginbrussel.be of +32 (0)493 56 56 99.
Je bent al geregistreerd. Contacteer de helpdesk via helpdesk@kinderopvanginbrussel.be of +32 (0)493 56 56 99.
Je kan je attest of diploma opladen, maar dat moet niet op het moment van registratie. Je kan dit ook later doen of meenemen naar het opvanginitiatief bij de inschrijving.
Kennis van het Nederlands is één van de wettelijke voorrangscriteria voor Nederlandstalige kinderopvang in Brussel. Voorzieningen in Brussel kunnen tot 55% voorrang geven aan gezinnen waarvan minimum één ouder kan aantonen dat hij/zij voldoende kennis van het Nederlands heeft.
Je moet voor elk kind een aanvraag doen:
Heb je meer dan 2 kinderen? Herhaal stap 3, 4 en 5. Doe een aanvraag voor alle kinderen waarvoor je opvang zoekt. De kinderen waarvoor je geen opvang (meer) zoekt, zoals oudere broers en zussen die al naar school gaan, hoef je niet toe te voegen.
Ja, je moet voor elk kind een aanvraag doen:
Heb je een drieling of een vierling? Herhaal stap 4, 5, 6 en 7. Doe een aanvraag voor alle kinderen waarvoor je opvang zoekt.
Ben je al geregistreerd?
Ben je nog niet geregistreerd? Klik hier.
Ben je je wachtwoord vergeten? Klik hier.
Neen, registreer alleen je kinderen tussen 0 en 3 jaar waarvoor je opvang zoekt.
Je moet eerst deze stappen invullen voor je een opvanginitiatief kan kiezen:
Tijdens de laatste stap kan je maximaal 5 opvanginitiatieven kiezen. Je vindt informatie over de opvanginitiatieven onder opvangaanbod.
Neen, je moet minimum één opvanginitiatief kiezen en maximum 5. Er is een grote vraag naar plaatsen in de Brusselse kinderopvang. We raden je daarom aan om alle opvanginitiatieven die voor jou haalbaar zijn op te geven als keuze. Dit is geen garantie op een plaats maar het kan mogelijk wel je kans vergroten om een plaats voor je kind te vinden.
Ja, dat kan. Opvang is er voor elk kind, ook voor kinderen die om medische en/of psychosociale redenen meer intensieve zorg nodig hebben. Alle opvanginitiatieven staan open om een kind met een specifieke zorgbehoefte op te vangen. Sommige opvanginitiatieven hebben een erkenning, houden structurele plaatsen vrij of hebben ervaring met kinderen met een specifieke zorgbehoefte.
Zoek je een opvanginitiatief dat extra aandacht heeft voor inclusieve opvang? Klik op opvangaanbod en duid aan: 'opvang voor een kind dat extra zorg nodig heeft". Je ziet dan de opvanginitiatieven die extra aandacht hebben voor inclusieve opvang.
Wens je meer info over inclusieve opvang? Contacteer het Brusselse Centrum voor Inclusie - Elmer via inclusie@elmer.be
Wanneer je je kind toevoegt, kan je bij de gegevens "kind met extra zorg" aanduiden. Je noteert daarna welke specifieke zorgbehoefte je kind heeft.
Klik op "registreren". Vul bij "aanmelden" je e-mailadres en je wachtwoord in. Je kan de status van je aanvraag bekijken en gegevens bewerken. Ga onmiddellijk naar deze pagina.
Klik op "registreren". Vul bij "aanmelden" je e-mailadres en je wachtwoord in. Klik op "bewerken" om de gegevens van jezelf, je partner, je kind of de opvangaanvraag te veranderen. Ga onmiddellijk naar deze pagina.
Klik op "registreren". Vul bij "aanmelden" je e-mailadres en je wachtwoord in. Klik op "aanvraag annuleren". Dit vind je bij de gegevens van het kind. Ga onmiddellijk naar deze pagina.
Klik op "registreren". Vul bij "aanmelden" je e-mailadres en je wachtwoord in. Je kan je dossier uitprinten als je alle stappen ingevuld hebt door op "afdrukken" te klikken. Dit vind je bij de gegevens van het kind. Ga onmiddellijk naar deze pagina.
Klik onder "Wachtwoord vergeten?" op "Nieuw wachtwoord instellen". Vul de nodige gegevens in. Je ontvangt een e-mail met een link. Klik op die link om een nieuw wachtwoord te maken. Let op: je kan de link maar één keer gebruiken. Ga onmiddellijk naar deze pagina.
Lukt het niet? Contacteer de helpdesk via helpdesk@kinderopvanginbrussel.be of +32 (0)493 56 56 99.
Zoek je nog kinderopvang? Verander je startdatum:
Zoek je geen opvang meer? Annuleer je opvangvraag:
Je gekozen opvanginitiatieven antwoorden ten vroegste 7 maanden voor de door jou gevraagde startdatum. Het antwoord kan positief of negatief zijn.
bv.
Je registreert je opvangaanvraag op 1 januari. Je hebt 9 maanden later opvang nodig: vanaf 1 oktober. Dat is de startdatum.
Je kiest bij de registratie maximum 5 opvanginitiatieven.
Die 5 opvanginitiatieven zullen je antwoorden in maart, dat is 7 maanden voor de startdatum.
Het antwoord kan positief of negatief zijn.
Als je op korte termijn opvang zoekt, minder dan 7 maanden ver, krijg je de volgende maand antwoord van de opvanginitiatieven van je keuze.
bv.
Je registreert je opvangvraag op 1 januari. Je zoekt opvang vanaf 1 april. Je zal een antwoord krijgen van de opvanginitiatieven in februari.
Je kan de voorstellen bekijken. Zie bovenstaande vraag.
Contacteer de opvanginitiatieven vóór de datum die in de e-mail staat (binnen de 10 werkdagen). Maak een afspraak. Kies het opvanginitiatief waar je je kind inschrijft. Contacteer ook de andere opvanginitiatieven waarvan je een voorstel kreeg. Laat ook hen weten dat je niet voor hen kiest. Zo kunnen zij een voorstel doen aan een ander gezin.
Contacteer het opvanginitiatief zo snel mogelijk. Het is mogelijk dat je nog een afspraak kan maken.
Vanaf minder dan 5 maanden voor startdatum zien alle opvanginitiatieven je opvangaanvraag. Alle opvanginitiatieven kunnen je dan een voorstel doen.
De Vlaamse overheid legde voorrangsregels vast. De opvanginitiatieven moeten deze respecteren. Opvanginitiatieven geven plaatsen op basis van de gegevens die je hebt ingevuld. Als je foute gegevens invult, dan kan een opvanginitiatief een voorstel tot inschrijving annuleren. Het is daarom heel belangrijk correcte gegevens in te vullen. Pas ook je gegevens aan als je situatie veranderd is. Om te weten hoe je je gegevens kan aanpassen, klik je hier.
Er is een grote vraag naar plaatsen in de Brusselse kinderopvang. Hierdoor kunnen opvanginitiatieven niet op elke aanvraag ingaan. Het is echter niet zo dat je nu geen kans meer maakt op een plaats in de Nederlandstalige kinderopvang.
Je kan wachten. Je gekozen opvanginitiatieven zien nog altijd jouw opvangaanvraag.
» Komt er later een plaats vrij? Dan krijg je een voorstel.
» Komt er geen plaats vrij? Dan krijg je geen brief of e-mail meer.
Of je kan een ander opvanginitiatief kiezen via de website. Je krijgt de volgende maand een antwoord. Bijvoorbeeld: als je in maart een ander opvanginitiatief kiest, krijg je in april antwoord. Je vraag blijft ook zichtbaar voor de opvanginitiatieven de je voordien al koos. Zo wordt je vraag dus zichtbaar voor meer opvanginitiatieven.
Hou bij het toevoegen van opvanginitiatieven wel rekening met de haalbaarheid (bijvoorbeeld afstand tussen je thuis en de opvang). Als het haalbaar is, raden we aan om nieuwe opvanginitiatieven toe te voegen.
Een oorspronkelijke keuze wijzigen door een andere keuze doe je zo:
Vanaf minder dan 5 maanden voor startdatum zien alle opvanginitiatieven je opvangaanvraag. Is er ergens plaats? Dan kan het opvanginitiatief je contacteren.
Dit is geen garantie! Zoek dus op verschillende manieren naar een opvanginitiatief:
Zo lang je niet ingeschreven bent in een voorziening, je aanvraag niet geannuleerd werd of je gewenste startdatum niet gepasseerd is, blijft je opvangvraag zichtbaar voor de opvanginitiatieven van je keuze. Elke maand bekijken de opvanginitiatieven al hun aanvragen met een startdatum tot 7 maanden later. Zij bekijken zowel de nieuwe aanvragen als de aanvragen die eerder 'geen plaats' kregen. Ook als je voordien al een negatief antwoord kreeg van een opvanginitiatief, blijft je aanvraag in de lijst staan en kan er dus toch nog een plaats voor je kind vrijkomen.
Wij raden aan om je gewenste startdatum te behouden als dat de datum is waarop je wenst dat de opvang start. De opvanginitiatieven bekijken jouw opvangvraag maandelijks. Als er een plaats vrijkomt op jouw gewenste startdatum en je hebt je startdatum verplaatst naar een latere datum, zullen ze je aanvraag niet in overweging nemen.
Daarnaast zien alle opvanginitiatieven alle opvangvragen met een startdatum minder dan 5 maanden ver. Als je je startdatum opschuift, schuif je ook het moment waarop je aanvraag voor allen zichtbaar wordt, mee op. Natuurlijk, in het geval dat je absoluut zeker bent dat je pas later opvang nodig zal hebben, kan je je startdatum wel aanpassen naar een later moment.
Het zijn de opvangintitiatieven die zelf de vrije plaatsen toekennen. Hiervoor houdt men rekening met voorrangsregels en met een goede sociale mix in de opvang.
Er zijn twee soorten voorrangsregels:
Nee, op de website vind je geen informatie over welke opvanginitiatieven er vrije plaatsen hebben.
Dit hangt af van het opvanginitiatief. De meeste opvanginitiatieven die je terugvindt op de website, houden rekening met je gezinsinkomen. Dit betekent dat er bij het bepalen van de prijs die je zal moeten betalen, rekening wordt gehouden met het inkomen van je gezin. Op de website van Kind & Gezin kan je een simulatie maken van jouw tarief. Zo heb je een idee van het dagtarief dat je ongeveer zou moeten betalen. Hiervoor heb je wel een identiteitskaart en kaartlezer of token nodig.
In bepaalde gevallen kan er een individueel verminderd inkomenstarief aangevraagd worden. Dit betekent dat je minder betaalt dan wat je normaal zou moeten betalen op basis van je gezinsinkomen. Meer info hierover vind je op de website van Kind & Gezin.
Wil je weten welke opvanginitiatieven rekening houden met je gezinsinkomen? Onder opvangaanbod kan je deze opvanginitiatieven selecteren: vink hiervoor "tarief gebaseerd op gezinsinkomen" aan.
Andere opvanginitiatieven houden geen rekening met je gezinsinkomen bij het bepalen van de prijs die je zal moeten betalen. Hen kan je terugvinden door onder opvangaanbod te kiezen voor "tarief niet gebaseerd op gezinsinkomen". Contacteer het opvanginitiatief voor meer informatie over de prijs die je daar betaalt.
Elk opvanginitiatief heeft zijn eigen manier om de voorziening aan je voor te stellen (infomoment, individuele rondleiding, website, ...). Contacteer het opvanginitiatief voor meer informatie. Je vindt hun contactgegevens onder opvangaanbod.
Vous trouvez un résumé en français dans ce dépliant.
You can find a summary in English on this flyer.